Personakt Antavla

Linder Nelson (Nilsson)

Blev 32 år.

Far:Nils August Nilsson (1854 - 1898)
Mor:Laura Abrahamsdotter /Nilsson (1863 - 1941)

Född:1886-02-11 Töcksfors
Död:1918-03-06

Noteringar

Den 11 februari 1886 föddes Linder Nelson i Töcksmarks församling. Han kom att få ett äventyrligt liv.

Han var bror till Olga Olssson som var mormor till Bitte och Berit och mamma till Gösta och Rickard som nu bor på Myrtomt i Bergerud.
Linders pappa hette Nils August Nilsson och var född 6 maj 1854 i Koven Västra Bön. Mamman var född i Östra Bön, Töcksmark den 2 augusti 1863. Hon hette Laura Abrahamsdotter. Linder hette först Nilson (eftersom han var Nils son) och ändrade detta sedan till den engelska varianten Nelson.
Linder gick i skola i Töcksfors.Som lärare hade han bl a den mycket ansedde Daniel Cornelius de Bourg. Denne var lärare i Töcksmark under åren 1877-1907. Han efterträddes sen av Karl A Östlind som i efterlämnade manuskript berättar om skolväsendet under denna tid.(jag har fått dessa uppgifter från Olle Östlind, sonson till Karl)
I februari 1910 började Linder som brandsoldat i Stockholm.
Han arbetade bla på Johannes och Katarina brandkårer. Utöver utryckningar för att släcka bränder tjänstgjorde han som brandvakt på teaterföreställningar. Han vaktade bl a på Dramaten och kungliga operan. Det inträffade inga större katastrofer eller bränder under den tid som han jobbade som brandsoldat.Men månaden innan han började drog en våldsam orkanby över huvudstaden som slet av tak och ryckte upp flera hundra träd med rötterna. Slagregn och blixtar bidrog till att öka det storlaget hemska i naturskådespelet

"Han är vig och stark och skön som en gud samt alla flickors kval, en hjältefigur i sin brandkarlsskrud och en tusan på kjol och schal" så börjar dikten En brandsoldat nedtecknad av Linder i hans dagbok. Men att vara brandsoldat är ett tufft yrke idag och var det i ännu högre grad 1910.Linder fick uppleva att kollegor och vänner till honom dog i jobbet.
Nelson flyttade den 2 mars 1912 till "Sandviken" i Norge. Sandvika som det heter på norska ligger ca tjugo minuter med tag från Oslo. Det är numer en mindre stad som fungerar som administrativt centrum för kommunen Baerum Samhället ligger fint vid Oslofjorden och det är nära till natur och friluftsliv. På vintern finns det flera slalombackar på nära avstånd.Han arbetade först i närheten av Sandvika station och sen på gården Houger i Bryns socken hos bonden Holmsén.Han trivdes bra och beskriver landskapet som mycket vackert.
Den 22 oktober 1912 avreser han med ett valfångstfartyg från Tönsberg. Färden går först till Antwerpen och sen vidare till Las Palmas på kanarieöarna.. Han beskriver Las Palmas som en stad med vita hus och platta tak. Där finns försäljare som erbjuder vin och sydfrukter.

Den 29 november 1912 ankommer han till Syd-Georgia som ligger öster om Argentina, sydöst om Falklandsöarna och i höjd med Kap Horn. Han stannar här till slutet av år 1915.
Här jobbar han med valfångst. Det fanns gott om val och han gjorde en bra förtjänst. Men han drömmer om att få resa till Australien. Han har dock inte råd att lämna deposition som krävs för att få hyra på en båt dit. Anledningen är att det är så gott om fina jobb i Australien att besättningsmännen rymmer när dom kommer i land Han berättar om en båt där det bara blev kapten och 1:e styrman kvar på båten.

Januari 1916 anlände Linder till S:t John i östra Kanada (Newfoundland)där han tog värvning i armen.

Första Världskriget pågick för fullt och det bar i väg till Frankrike och skyttegravarna.
I mars månad 1918 var den 14:e bataljonen (där Linder ingick) inblandad i strider i närheten av staden Lens i Frankrike. Dom var sysselsatta med att bygga försvarsanläggningar och att skicka ut patruller på nattliga räder, utsatta för intensiv artilleribeskjutning, och maskingevärseld.

Linder stupade under en av dessa räder eller av det tyska bombardemanget och är nu begravd på Mazingarbe Communal Cementary Extension) Mazingarbe är en liten stad som ligger i Pas-de-Calais mellan de större städerna Lens och Dethune.

Gunnar Carlstedt (Linder var min hustrus mormors bror)


.Linder Nilsson Nelson som ung.
Klicka på bilden för att göra den större.
 
 

Linders grav i Mazingarbe

Klicka på bilden för att göra den större.
 
 
Linder med sin morbror Anders Abrahamsson
Klicka på bilden för att göra den större.
 
 
Sanaomon såg i Töcksfors där Linder arbetade
Klicka på bilden för att göra den större.
 
 

Klicka på bilden för att göra den större.Linder jobbade på Katarina brandkår i Stockholm
 
 
Register över soldater begravda i Mazingarbe. Linders namn är kryssmarkerat.

Klicka på bilden för att göra den större.
 
 
Linder sittande till höger. Vykort till mamman Laura Nilsson. Kortet är daterat den 22 sep 1909
Klicka på bilden för att göra den större.
 
 
Baksidan av ovanstående brefkort.
Klicka på bilden för att göra den större.
 
 
I det här dokumentet från 11 nov 1918 såg dedt ut som det skulle bli nån slags pension till Linders moder. Men enligt Olga, hans syster, kom det aldrig några pengar.
Klicka på bilden så blir den större
 
 
Linder arbetade på Sanamons såg. Det kan vara han som sitter i främre raden, nummer två från vänster räknat.
(fotograf Axel Ödvall, )